'Wat moeten we leren op school?'

Dit jaar worden de eindtermen grondig onder de loep genomen. Elke Vlaming zal zijn mening kunnen geven over wat leerlingen nu echt zouden moeten leren op school. Uiteraard moeten ook leerlingen daarover hun zegje kunnen doen. De Vlaamse Scholierenkoepel zal tussen februari en april zoveel mogelijk leerlingen aan het woord laten over het thema. En dat zowel op school als in de grote debatten.

De 10

VSK zocht en vond 10 jongeren die zich minstens een jaar lang zullen smijten rond het thema eindtermen. Zij volgen het politieke en maatschappelijke debat van op de eerste rij en wakkeren vanuit hun eigen verhaal en expertise het debat aan.
Timpa, Zehra, Céline, Pieter, Aster, Seppe, Vicky, Luna, Mona en Ergys vinden allemaal dat de eindtermen dringend een afstofbeurt nodig hebben. Zij zullen mee de discussie starten op scholen, maar zullen ook na het maatschappelijke debat de politici aan de mouw blijven trekken.

Maak kennis met De 10

Dag van de 100

Op vrijdag 26 februari geeft de Vlaamse Scholierenkoepel 100 leerlingen in het Vlaams Parlement een kick-start op de 'Dag van de 100'. Tijdens die dag worden leerlingen geïnspireerd over het thema, krijgen ze tips en tricks over hoe je de mening van leerlingen bevraagt en werken ze samen met experts een inspraakproject uit voor hun school. Bovendien krijgen ze de kans om met een heleboel andere leerlingen(raders) uit te wisselen.

Voer het debat op school

Kan je niet naar de Dag van de 100 komen, maar wil je toch aan de slag op je school? Geen probleem, plan gerust zelf een inspraakmoment. Ga bijvoorbeeld als leerlingenraad aan de slag en bevraag de rest van de school! Maar ook met enkele klasgenoten kan je een geslaagd discussiemoment organiseren. We zetten je graag op weg!

‘Terug naar school’ voor beleidsmakers

In april (datum te bepalen) organiseert VSK een dag waarop parlementsleden, politici, maar ook andere onderwijsbeleidsmakers een dagje ‘kijkstage’ volgen op een school. Zij zullen een dag lang een leerling schaduwen om te zien hoe zo’n lesdag/schoolboek/… er anno 2016 uitziet. Meer info volgt nog. Wie nu al interesse heeft om als leerling of beleidsmaker deel te nemen, mag ons zeker een seintje geven!

bijna 3 jaar geleden - Team Onsonderwijs.be. uit Vlaanderen